Spring naar content
Blokhutten op maat gemaakt bezorging door heel NL Showroom in Breezand

Vragen? Bel of mail ons!! 0223 - 52 14 00 of info@daalder.com

Home » Tuinhout » Eiken hout

Eikenhout:

Eikenhout heeft een prachtige rustieke uitstraling en is bovengronds zeer duurzaam.
Het kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden zoals tuinafscheidingen en tuinverblijven.
Eiken wordt mooier naar mate het ouder wordt want door natuurlijke indroging zullen er verkleuringen en scheuren/vervormingen ontstaan welke het Eiken zijn karakteristieke eigenschappen geeft.
Voor de verwerking van Eiken zijn wel een paar zaken waarmee u rekening dient te houden.
Eiken bevat namelijk van zichzelf een hoge concentratie looizuur. Dit kan bij uitvloeiing zorgen voor vlekken op de onderliggende (lichte) ondergrond. Ook tast het looizuur verzinkte bouten en schroeven aan, dus zorg dat u altijd de juiste bevestigingsmaterialen gebruikt zoals RVS of zuurbestendig gecoat materiaal.
Bij Eikenhout wat zeer regelmatig aan vocht wordt blootgesteld, kunnen zwarte verkleuringen ontstaan welke u veelal kunt verwijderen met ontwerings-water.

Door zijn hoge soortelijk gewicht en hardheid is het veelal noodzakelijk om Eikenhout voor te boren.
Verder is het hout prima te bewerken maar zorg voor scherp gereedschap en houd bij het afschuinen van hoeken rekening met de richting van de houtnerf (met de nerf mee schaven).
Fijnbezaagd Eikenhout komt uit verse stammen en wordt gezaagd met een bandzaag. Doordat het hout erg hard is en soms zelfs nog bevroren, kan de bandzaag gaan ''zoeken'' waardoor er verschillen in de breedte en dikte kunnen ontstaan.
Fijnbezaagd Eiken is daarom nooit maatvast, dus houdt hier rekening mee.

Eikenhout kan in de grond worden toegepast, maar toch raden wij aan om het Eikenhout een extra bescherming te geven als het in de grond wordt geplaatst.

Offerte aanvraag

  • Eiken hout